De Meteora kloosters
Door: John de Gier
Blijf op de hoogte en volg John en Joke
12 Oktober 2012 | Griekenland, Kalampáka
Om meteen maar een misverstand uit de wereld te helpen: Alexandroupolis ligt niet in Grienland, maar in Griekenland.
We hebben dus afscheid genomen van Turkije. Naast de mooie dingen die wij hebben gezien, is ons het volgende opgevallen;
- De Turken zijn erg nationalistisch ingesteld. Wij kunnen daar in
sommige opzichten een voorbeeld aan nemen.
- De Turken vereren Atatürk als een afgod.
- De Turken zijn aardige en hulpvaardige mensen.
De grenspassage naar Griekenland verloopt soepeltjes en de soldaten, die aan beide kanten van de grens met het automatische geweer in de aanslag staan, doen niets.
Voor anderen verloopt het wat moeilijker. Zo moet een lege bus een stuk achteruit rijden, om eerst door de scan te gaan. In de andere gate staat een vrachtwagen met rollen tapijt en met dozen, die helemaal uitgeladen moet worden.
De overgang naar Griekenland is best wel groot. Het land oogt netjes en opgeruimd. De weg is vierbaans en gladjes, terwijl er nauwelijks verkeer over rijdt. De dorpen zijn uitgestorven, het lijkt erop, of de Grieken niet uit hun holen durven komen.
Voor we de camping bereiken plundert het hele gezelschap de plaatselijke Lidl.
De camping ligt mooi aan het strand met een prima accommodatie. Het is jammer, dat het wat fris is en alleen de allersterksten een duik in de zee durven nemen.
Ik ben zelf wat rillerig, wat er ’s nachts via diarree uitkomt. Ik ga de volgende dag dus gammel op stap, maar het spul dat we op aanraden van Yasser hebben gekocht, doet wonderen.
We staan de volgende nacht weer aan het strand. , Dit is een vrije plek in Asprovalta, waar geen voorzieningen zijn en waar dan ook niets voor hoeft te worden betaald.
We hebben gisteren op een bewaakte parkeerplaats gestaan in Vergina.
We hebben er het museum bezocht, dat is gebouwd op de graftombe van Filips II, die een paar eeuwen voor Chr. heeft geleefd. We hebben in opperste verbazing gekeken naar de voorwerpen van fijn gesneden goud en zilver, die er gevonden zijn. We kunnen er met onze pet niet bij, dat er in die tijd al zo’n hoge standaard van beschaving is geweest.
We hebben ’s avonds met de meesten heerlijk Grieks gegeten en met de vele slobber wijntjes in de kraag is het niet laat geworden.
We zijn vanmorgen naar Kalambaka gereden. We staan op een mooie grote camping vlak bij de meteora kloosters.Dit zijn kloosters, boven op puntige, vroeger nauwelijks toegankelijke rotsen, waar nonnen en monniken in afzondering wonen.
We gaan er morgen met een bus naar toe.
Overmorgen begint het meest onbekende deel va de reis. We gaan dan Albanië binnen, waar we drie nachten blijven.
Ik hoop daar de volgende keer iets over te melden.
Lieve groeten,
Joke en John.